Folkbildning


Visste du att:

  • Moderaterna grundade Medborgarskolan på Gimo herrgård den 29 november 1940.
    I början låg fokus på samhällsstudier. I en folkstyrd stat som Sverige, menade grundarna, är medborgarna helt enkelt tvungna att skaffa sig kunskap om samhällsfrågorna. Medborgarskolan skulle arbeta både för utbildning och för bildning, ”ty ingetdera kan undvaras i vårt land”.
  • Studieförbunden tillsammans arrangerar cirka 107 000 studiecirklar med drygt 345 000 deltagare samt genomför cirka 176 000 kulturprogram med cirka 8,9 miljoner besökare.och gör cirka 50 000 arrangemang i annan folkbildningsverksamhet med drygt 345 000 deltagare. (Källa: folkbildningsradet.se/studieforbund)
  • Vi finns i hela landet, i alla kommuner. Vi når dem som är svårast att nå. Den infrastruktur som studieförbunden står för är avgörande för kulturen och civilsamhället. Nedskärningen kommer att drabba deltagarna i studieförbundens verksamheter hårt. Verksamhet för ofrivilligt ensamma äldre, människor långt från arbetsmarknaden och människor med funktionsnedsättning finansieras i hög grad med statsbidrag. Här riskerar nedskärningarna att slå hårdast.
    Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna för studieförbund!

Verksamhet som gör skillnad

Läs vidare om "Medborgarskolan flyttar in"

Medborgarskolan flyttar in

Vi erbjuder studiecirklar under ledning av professionella pedagoger på äldreboenden. När deltagare har svårt att komma till oss så kommer vi till dem: Medborgarskolan flyttar in.

Läs vidare om "Care har hjälpt många ukrainare till praktik eller anställning"

Care har hjälpt många ukrainare till praktik eller anställning

Hon brinner för inredning och har bestämt sig för att se ljust på framtiden för sig själv och sina två söner. Tack vare Care of Folkbildningen, som Medborgarskolan varit en del av, har Snizhana Dzhyhun och många fler ukrainare med henne, börjat integreras i det svenska samhället.

Läs vidare om "Änglar – visst finns de!"

Änglar – visst finns de!

Jessica Enoksson kallar den halländska Änglagården för ett himmelrike. Och hon borde veta eftersom hon varit i helvetet. Efter åratal av fysisk och psykisk misshandel bestämde hon sig för att öppna sitt hem för dem som behöver det mest.

Läs vidare om "Hoppets mat blir kvinnornas väg ut i samhället"

Hoppets mat blir kvinnornas väg ut i samhället

Tack vare kvinnoföreningen Hoppet kan isolerade invandrarkvinnor i förorten jobba och ta större plats i samhället. Samtidigt som de frälser Göteborg med magisk mat.

Läs vidare om "Anders fick drömjobbet på veterinärkliniken"

Anders fick drömjobbet på veterinärkliniken

När är det min tur att ha tur? Den frågan ställde sig Anders Storm under flera år som arbetssökande. I början av sommaren kom den dagen äntligen – med hjälp av Medborgarskolan.

Läs vidare om "Aktiviteter som bryter de äldres isoleringen"

Aktiviteter som bryter de äldres isoleringen

I Sävsjö och Nässjö anordnas aktiviteter för seniorer och personer på äldreboenden varje vecka bland annat i form av Hälsa för seniorer och Kultureftermiddagar. Vi har pratat med tre deltagare i senioraktiviteterna för att höra vad aktiviteterna betyder för dem.

Läs vidare om "”Det ger så mycket att vara med”"

”Det ger så mycket att vara med”

I Medborgarskolans dragspelsgrupp är stämningen hög. Det går inte att ta miste på den spelglädje som finns bland deltagarna.

Läs vidare om "Fantastiska, uppskattade funkisaktiviteter"
Flicka  med funktionsvariation spelar gitarr

Fantastiska, uppskattade funkisaktiviteter

Hos Medborgarskolan i Linköping är de så kallade “funkis-aktiviteterna” en stående punkt på programmet. Det är många aktiviteter som riktar sig till personer med olika typer av funktionsvariationer – och som är anpassade efter gruppens förmågor.

Läs vidare om "8 av 10 personer med intellektuella funktionsvariationer röstar inte. Det vill vi ändra på!"
Grupp människor, kille med funktionsvariation

8 av 10 personer med intellektuella funktionsvariationer röstar inte. Det vill vi ändra på!

Valdeltagandet hos personer med intellektuella funktionsvariationer är väldigt lågt, bara omkring 20% av de röstberättigade i den här gruppen utnyttjar sin rätt att rösta enligt en undersökning* som gjordes 1998. Sedan dess har det gjorts ytterligare en undersökning** som också visar på ett lågt valdeltagande i både den här gruppen och i grupper med andra funktionsvariationer. Varför?

Läs vidare om "Gröna Rum – Gemenskap, språkträning och integration"
Zahra_deltagare_Gronarum_Uppsala_2023

Gröna Rum – Gemenskap, språkträning och integration

Gröna Rum tar emot utrikesfödda kvinnor som av olika anledningar inte har kunnat lära sig det svenska språket. Genom arbetsträning i en grön och trygg miljö, kan kvinnorna lära sig språket i sin egen takt.

Läs vidare om "Hjälp till självhjälp för spelberoende"
casinospel

Hjälp till självhjälp för spelberoende

Samarbetet mellan Spelberoendegruppen och studieförbunden behövs för hjälp till självhjälp. Vi har träffat Fredrik 36 år från Nässjö och Victoria också hon 36 år från Jönköping, för att diskutera gruppens och studiecirkelns betydelse. Båda har kämpat med spelberoende under många år – och fått smaka på alla konsekvenser det innebär.

Läs vidare om "Att utbilda sig i självförsvar bidrar till en större trygghet"
Två

Att utbilda sig i självförsvar bidrar till en större trygghet

Med den utveckling vi har i samhället just nu blir allt fler intresserade av att veta mer om hur de ska kunna skydda sig själva i en hotfull situation. Intresset för våra föreläsningar och utbildningar inom självförsvar ökar hela tiden, och de är ett sätt att skapa mer trygghet för sig själv.

Läs vidare om "Intervju med Aysha Jones"

Intervju med Aysha Jones

Antirasism är ett verb” är en efterlängtad workshopserie med prisbelönta och hyllade aktivisten, föreläsaren och entreprenören Aysha Jones. Under workshopen går hon igenom mekanismer och strategier om hur du kan bli en bättre feminist och antirasist!

Läs vidare om "Varm samvaro i viktig simskola"

Varm samvaro i viktig simskola

Det är kallt ute – men inne är det varmt på mer än ett sätt. I en simhall i Viskafors utanför Borås ses ett tjugotal syriska kvinnor för att lära sig simma och sluta vara rädda för vatten. Men simningen och samvaron har också blivit deras väg in i det svenska samhället.

Läs vidare om "Berit yogar för både kropp och själ"

Berit yogar för både kropp och själ

Ibland är man inte riktigt överens med sin egen kropp. Så var det för Berit Berg. Smärta, en känsla av stress och att inte riktigt veta vad kroppen behövde för att må bra ledde henne till yogan – som förändrade hennes liv.

Läs vidare om "En stund för Hopp"
Föreläsare och panelsamtalsdeltagare under En stund för Hopp
Digitalt event

En stund för hopp

I samarbete med Suicide Zero bjuder vi in till ett digitalt event där vi genom föreläsningar, panelsamtal och livemusik sprider lite hopp.

Hur allt började

En disig novemberdag 1940 stod några unga människor vid dammen invid Gimo herrgård...

Läs mer om vår historia