Hållbar vardag

I bokstavsordning hittar du här en blandad kompott av tips på hur du i vardagen kan bidra till minskad negativ miljöpåverkan.

En guide för konsumenter av hållbara och cirkulära tjänster har också tagits fram via Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om :

Bli en cirkulent

Antibakteriellt behandlade produkter

En mängd produkter märkts idag med ”antibakteriellt” eller ”bakteriedödande”. Det kan vara allt från tandkräm och träningskläder till skärbrädor och skor. Dessa produkter kan då innehålla de miljöskadliga ämnena silver och triclosan och bör undvikas.

Belysning

Belysningen står för cirka 20 % av elanvändningen i de flesta lokaler och det finns stora möjligheter till besparing, framför allt när man ska bygga om eller byta armaturer.

  • Välj lågenergilampor/lysrör med låg energiförbrukning när det är dags att byta.
  • I lokaler där lamporna ofta står tända hela dagen: se över möjligheterna att installera närvarostyrd belysning (rörelsevakt).
  • Var noga med att släcka lampor som inte behövs, gäller kanske speciellt under den ljusa årstiden.

Bilkörning

Vi alla vet ju att köra bil påverkar vår miljö på olika sätt. Men det finns några tips som minskar miljöbelastningen och som kan vara bra att tänka på. Du kan spara upp till 15 % i bränsleförbrukning på några enkla tricks:

  • Använd motorvärmare till bilen så fort utetemperaturen understiger +10 grader. Ställ timern så att motorvärmaren startar 15-90 minuter innan du ska iväg. Ju varmare ute – ju kortare tid. En uppvärmd motor drar mindre bränsle och som en extra bonus slits den också mindre samt avger mindre avgaser.
  • Kör bilen ekonomiskt. Accelerera lugnt men raskt till marschfart. Håll sedan farten utan att pumpa på gasen i onödan.
  • Kör med framförhållning. Först fram till rödlyset kostar.
  • Planera din körning. Välj en väg med få stopp och uträtta så många ärenden efter vägen som möjligt.
  • Kolla luften i däcken ofta och plocka bort onödig barlast. För varje 100 kg som du kör omkring i onödan ökar bränsleförbrukningen med 5 %. Om lasten ligger på takräcke eller i skidbox ökar förbränningen ännu mer. Även en tom skidbox eller takräcke ökar förbränningen – så ta av dessa när de inte behövs.
  • Kör du automat, lätta en aning på gaspedalen strax innan du kommit upp till marschfart så växlar bilen upp.

Biltvätt

Biltvättmedel kan innehålla ämnen som skadar både människor och miljö. Vid biltvätten följer dessutom olja och tung­metaller med ut med tvättvattnet. När du tvättar bilen på gatan, parkeringsplatsen eller garageinfarten rinner förorenat vatten oftast ner i en dagvattenbrunn. Dagvattnet går ibland till reningsverk men oftast orenat ut i närmaste vattendrag.

Tvätta därför din bil i en gör-det-själv-anläggning eller i en automatisk biltvätt. På dessa anlägg­ningar ställs krav på rening av tvättvattnet innan det leds vidare till reningsverket. Om du bor flera mil från en tvättanläggning, passa på att tvätta bilen när du ändå är ute i andra ärenden. När du tvättar din bil bör du använda miljö­märkta rengöringsmedel och avfettningsmedel. Och tänk på att det är i regel bara under vin­terhalvåret som bilen behöver avfettas.

Diskmaskin

Använd snabbprogrammet på din diskmaskin. Din disk blir oftast ren ändå, det går snabbare och du sparar el. Bara när du diskar porslin med ingrodda rester eller grytor kan det vara bra med ett längre program. Alternativt, lägg grytorna i blöt innan de går in i diskmaskinen så blir de också rena på snabbprogrammet.

Elförbrukning

Att dra ur kontakten för strömadaptrar är ett enkelt sätt att stänga av prylar helt och hållet. De flesta elektroniska utrustningar har små batterier inbyggda för att hålla koll på tid och lite andra inställningar. Strömadaptrar drar ström utan att ge någon fördel, som till exempel sparade data eller liknande. Det är bara rent elslöseri. Stand-by-ström är ett erkänt problem hos både användare, tillverkare, energibolag och myndigheter.

Fossila bränslen

Dagen då mänskligheten konsumerat upp naturens budget för innevarande år kallas Overshoot Day. Den inträffar tidigare och tidigare för varje år och ligger för närvarande i augusti månad. Under resten av årets fyra månader knaprar vi på naturkapitalet, tär på fiskbestånden och lagrar mer koldioxid i atmosfären allt eftersom vi fortsätter att konsumera resurser och producera utsläpp.

Användningen av fossila bränslen är den starkast bidragande orsaken till vår överkonsumtion av naturens resurser. Några tips på vad du kan göra för att minska din användning av fossila bränslen:

  • Välj att promenera, cykla eller åka kollektivt framför att ta bilen.
  • Om du måste använda bil som drivs av bensin eller diesel – kör ekonomiskt, använd motorvärmare, samåk om det går.
  • Välj närproducerade varor – detta minskar transportbehoven och därmed förbrukning av fossila bränslen.
  • Välj miljömärkt el.

Kemikalier

Lämna rester av färg och kemikalier till miljöstationen och överblivna läkemedel till ett apotek. Då tas de om hand på bästa sätt. Helt tomma behållare, till exempel en färgburk eller en plastflaska som tidigare innehållit någon kemikalie, kan dock sorteras som vanligt förpackningsavfall (såsom metall, plast och glas).

Konserver

De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Leta efter konservburkar märkta med ”bisfenolfri” eller välj kartongförpackningar istället.

Kyl och frys

Ha rätt temperatur i kyl och frys. Lägg in en vanlig termometer och kontrollera. Kylen ska ha plus fem grader och frysen ska ha minus 18 grader. Om du sänker temperaturen ytterligare en grad använder frysen eller kylen i snitt 5 % mer el.

Matsvinn

Handla matvaror med kort datum eller fult utseende om du kan, så minskas matsvinnet. I många butiker har man blivit allt bättre på att skylta upp och sälja produkter med kort tid kvar till sista förbrukningsdag eller produkter som är lite ”fula”, till exempel krokiga gurkor. Ofta är dessa produkter lite billigare.

www.matsmart.se säljer sådana produkter på nätet. De har många ekologiska alternativ som till exempel te eller kryddor.

Mikrovågsugn

Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Undvik det genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. Om du ska förvara maten i ett plastkärl, tänk på att det ska vara godkänt för livsmedel. Det syns på förpackningen genom att den är märkt med "godkänd för livsmedel" eller en symbol med glas och gaffel.

Parfymfritt

Många parfymämnen kan ge allergier, framför allt ska man vara försiktig med starkt doftande ämnen till barn. Parfymallergi eller överkänslighet mot starka dofter är också något som blir vanligare bland vuxna. Så förutom att bidra till att minska kemiska tillsatser av ämnen i kemikalier och produkter när vi väljer parfymfritt, ökar vi faktiskt också tillgängligheten i våra lokaler om vi städar parfymfritt.

Rengöringsmedel

Välj enbart miljömärkta tvätt- och rengöringsmedel. Då minskar du på ett enkelt sätt mängden miljöfarliga ämnen som hamnar i vattnet. Välj produkter märkta med Bra miljöval, Svanen eller EU Ecolabel. Dessa produkter granskas av en oberoende tredje part.

Olika delar av Sverige har olika hårt vatten, men ca 80% av Sverige har mjukt vatten. Dosera därför tvätt-, disk- och rengöringsmedel enligt den lägsta rekommendationen på paketen. Om man doserar för mycket kan effekten faktiskt bli den motsatta – det är svårare att få rent om kemikalierester finns kvar.

Värmeljus

Totalt förbrukar vi i Sverige över 300 miljoner värmeljus per år. De flesta värmeljus består av en blandning av paraffin och något vegetabiliskt vax eller olja, till exempel palmolja. När ljus tillverkade av paraffin brinner, bidrar de till ökade koldioxidutsläpp och växthuseffekten. Palmolja är en omdiskuterad råvara eftersom många av bolagen som odlar oljepalmen hugger ned ovärderlig regnskog för att få plats med sina plantager. Stearin däremot är en förnybar råvara framställd av talg (animaliskt fett). Detta fett är en restprodukt från slakterier.

Det traditionella värmeljuset har en ljuskopp i aluminium som är svår att samla in för att återvinna. Ofta förorenas också aluminiumåtervinningen av att den lilla metalldelen som håller veken på plats inte plockats bort. I Sverige förbrukas över 300 miljoner värmeljus per år, vilket motsvarar en förbrukning på över 225 ton aluminium. Uppskattningsvis återvinns knappt hälften. Produktionen av aluminium förbrukar mycket energi. Energiförbrukningen för att tillverka bara ett kilo aluminium motsvarar den mängd energi som återfinns i tre liter bensin. Nu finns det refill-värmeljus av 100 % stearin med ljuskopp av glas. När ljuset brunnit ut laddas ljuskoppen helt enkelt med en ny ljusrefill.

Växter inomhus

Många av miljötipsen handlar om att förbättra vår utomhusmiljö. Här kommer ett tips för oss som arbetar eller spenderar mycket tid inomhus. Med hjälp av gröna växter kan man mätbart förbättra inomhusluften. Förutom att växterna renar luften från miljöstörande och hälsovådliga ämnen så ökar dessutom luftfuktighet och koldioxidhalten minskar. Här kommer en lista på sju vanliga och lättskötta växter som är bra på att rena luften:

Ampellilja (Chlorophytum comosum)
Binder giftet formaldehyd ur luften.

Aralia (Fatsia japonica)
Bra på att ta upp formaldehyd ur luften.

Fredskalla (Spathiphyllum Wallisii)
Det här är luftrenarnas ”Rolls-Royce”. Den tar upp bensen, formaldehyd, trikloretylen, xylen, toluen, aceton, alkohol och ammoniak.

Guldpalm (Chrysalidocarpus lutescens)
Tar både upp xylen och toluen och är en mycket bra luftfuktare.

Gullranka (Epipremnum pinnatum)
Tar upp bensen och formaldehyd.

Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata)
Renar luften från bensen, formaldehyd och trikloretylen.

Ägg

Om du väljer ekologiska ägg ger du hönan möjlighet att få sova på en pinne, lägga sina ägg i ett rede och lov att gå ut och sandbada eller picka mask när humöret faller på. Dessutom serveras hönan ekologiskt foder från naturliga råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och handelsgödsel. Vill du sätta färg på äggen så testa gärna att koka dem tillsammans med lökskal, rödbetor eller spenat för en naturlig färgning.